onsdag 18 september 2013

Boktipset v. 39



I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början av Kristian Gidlund


Tisdagen den 17 september dog Kristian Gidlund bara några dagar innan sin trettioårsdag. Han var trummis i bandet Sugarplum Fairy, författare och journalist och drabbades av cancer i magen för ett par år sedan. Han visste att han skulle dö och har skrivit om detta i sin blogg som sedermera blev en bok. Jag har inte ännu läst boken men jag har läst delar av hans blogg och det är fruktansvärt sorglig, stark och välskriven läsning.

Vi har boken på biblioteket. Den finns också som talbok att ladda ner och som e-bok att läsa på datorn/telefonen/läsplattan.


Läs bloggen här:

Lyssna på Kristians sommarprat här:

Det är så oerhört tragiskt…
/Annika

Boktips från början av terminen

V. 38
Förr eller senare exploderar jag av John Green











Vilken bok! Hur kan man INTE läsa den?

Hazel Grace är 16 år och har obotlig cancer. Hon kommer att dö, ja hon borde redan ha gjort det. På en träff med sin stödgrupp för unga cancerpatienter träffar hon en kille, Augustus Walters. De gillar varandra från första stund, men Hazel vill inte bli tillsammans med honom för hon vet ju att hon kan dö när som helst och hon vill inte såra Augustus som förresten haft cancer men blivit friskförklarad.

Hur som helst, det är en bok med en massa kärlek, rappa och smarta dialoger och t.o.m. referenser till svensk musik. Man blir otroligt berörd av den.

Finns på både svenska och engelska här på bibblan. Läs den!
/Annika


V. 37
Allt jag önskar mig av Gregoire Delacourt


 Livet blev inte riktigt som Jocelyne hade tänkt sig. Hon drömde om att bli modeskapare i Paris, men driver en sybehörsaffär i Arras. Hon väntade på drömprinsen, men det var Jocelyn som dök upp. De har två utflugna barn och lever ett stillsamt liv tillsammans. För nöjes skull skriver hon en blogg om sömnad, spets och pärlor. En dag blir hon övertalad att spela på lotto och vinner 18 547 301 euro! Den dagen vinner hon stort. Eller gör hon det?

Det här är författarens andra roman som blev en omedelbar succé och rättigheterna har sålts till tjugoåtta länder.

En välskriven och oförutsägbar berättelse.
Läs boken J
/Birgitta


V. 36
Jag, En av David Levithan

Det har var en lite annorlunda bok, men jag gillade den verkligen!

Boken handlar om en person (eller vad man ska säga) som kallar sig En. En vaknar varje morgon upp i en ny kropp. Och varje morgon måste En ta reda på vem hen är för dagen och fortsätta livet åt den personen som om En inte vore där. En är 16 år och har hela sitt liv levt i andras kroppar utan att det märks. Det har fungerat bra ända tills nu då En träffar en tjej som hen blir kär i.

Det låter kanske som en helsnurrig fantasy- eller skräckroman, men det är det inte. Det är en ungdomsbok som handlar om livet och kärlek, bara det att huvudpersonen tvingas byta kropp varje dag. Boken gick snabbt och lätt att läsa, Levithan skriver verkligen bra. Rekommenderas varmt.
/Annika


V. 36
Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad


Amár växer upp i en kurdisk familj i en svensk småstad. Han drömmer om att arbeta med film, pappan tycker att han ska bli läkare. När Amár är nitton år åker familjen på semester till släkten i Irak. Det är länge sedan sist, och Amár trivs i den självklara släktsammanhållningen. För första gången blir han behandlad som en vuxen, en jämlike. Men efter ett besök hos kusinen Amina börjar det gå upp för honom att detta inte är en vanlig semesterresa. Chockad inser Amár att fadern, över hans huvud, planerar hans bröllop.

Arkan Asaad skriver om sitt eget liv.
/Birgitta






Öppettider v. 38

Biblioteket är öppet mellan 8-12 på torsdag den 19 september.

Öppettider v. 39

Onsdagen den 25 september är biblioteket öppet mellan 10 - 14 p.g.a. möte.