fredag 18 oktober 2013

Hatar du?



Jag har läst två riktigt bra böcker i veckan. Den ena handlar om att hata böcker men att komma på att läsa och skriva är inte så farligt ändå. Den andra handlar om mobbning i skolan och hur Hitlers metoder än idag kan få hemska konsekvenser. Finns att låna här på biblioteket - läs dem vettja!

Bokhataren av Christina Wahldén
Olle hatar att läsa och skriva. Böcker är för jävla tråkigt tycker han. En dag får de en vikarie i skolan. Hon heter Flora och lär klassen grammatik genom att svära. På en fest träffar Olle Saga. Hon är döv. Det enda sätter Olle kan kommunicera med henne är genom att skriva…

Bokhataren är en lättläst bok men en fin historia, trots svordomarna då J Boken är ”till dig som tycker det är jobbigt att bläddra” skriver Wahldén. En bok för er som aldrig läser eller till och med hatar att läsa!


Fjärde riket av Maria Nygren
Blenda börjar på en ny skola. Det står klart för henne redan förta dagen att det är Hedvig i hennes klass som styr hela skolan. Snabbt blir Blenda Hedvigs nya offer.

Blenda gör tillsammans med LSD och Penny, två tjejer i klassen, ett grupparbete om Hitlers väg till makten i. Och plötsligt inser de hur de ska göra för att störta skolans drottning, Hedvig. Det gäller bara att hitta något som förenar alla. Men snart glömmer Blenda vad hon egentligen kämpar för. Det enda viktiga blir makten.

Det är en rätt jobbig bok att läsa, mobbningen är så närvarande och grym och konsekvenserna blir obehagliga. Därför är det en väldigt viktig bok också! Jag tror den passar alldeles utmärkt för såväl lärare som elever att läsa, och den kan ligga till grund för viktiga diskussioner om klimatet i skolan och hemma, om relationer till vänner och skolkamrater. 
/Annika


Boktipset v. 43

Pale av Chris Wooding
 
 









The Lazarus Serum can save your life.
Bring you back from the dead.
Only thing is, you come back…different.
You´re a Pale.
An outcast.
It´s the last thing Jed wants to happen to him.
But then, Jed´s just been hit by a car…

A chilling new novel from award-winning author Chris Wooding.

Vi har 21 ex av denna lättlästa bok plus en CD att lyssna på.
/Birgitta

tisdag 15 oktober 2013

Bibliotekets öppettider v. 43


Under vecka 43 kommer vi har att lite annorlunda öppettider på grund av möten och konferenser.

Måndag 8.00 – 16.00
Tisdag 10.00 – 11.30
Onsdag 10.00 – 12.00
Torsdag Stängt
Fredag 7.30 – 15.00

Boktipset v. 42

 Francesca av Melina Marchetta


Boken handlar om tonåringen Francesca. Hon börjar på en ny skola, St. Sebastian, där det tidigare bara har gått killar. Francesca och det fåtal andra tjejer som nu börjar där får det ganska tufft. Lärarna är humorlösa torrbollar och Francesca har svårt att komma tillrätta på skolan samtidigt som hon saknar sina nya vänner. Och ännu värre är att hennes mamma får någon form av sammanbrott och det blir upp till Francesca att ta hand om allt hemma. 

Francesca är en otroligt fin bok om vänskap, familjen och kärlek. Man känner verkligen med personerna i boken och de rappa replikerna och de olika vändningarna i handlingen gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken. Melina Marchetta skriver enormt bra tycker jag. Läs förresten hennes bok Jellicoe Road också. Den gjorde Marchetta känd internationellt och den är helt suverän. Vi har både Jellicoe Road och Francesca på engelska och svenska. 
/Annika