fredag 17 januari 2014

Boktipset v. 4

Viskningarnas borg av Carole Martinez

År 1187. Den unga Esclarmonde förs blott femton år gammal i bröllopsskrud till kyrkan för att giftas bort. Men hon vägrar att foga sig i sitt öde, svarar nej på frågan om hon vill äkta Lothar och inför det förskräckta brudföljet skär hon av sig ena örat samtidigt som hon med hög röst förklarar att hon hädanefter vill tjäna Gud. Skandalen är ett faktum.

”På sitt oefterhärmliga poetiska språk skildrar hon ett kvinnoöde i en extrem situation.”

/Birgitta


tisdag 14 januari 2014

Jullovsläsning

Jag har försökt att minska på min att läsa-hög i jul. Där finns böcker jag köpt men inte ännu inte hunnit läsa till mitt stora förtret! Dessa böcker hann jag med mellan all mat och julgodis...

Att de i tid må väckas av Frida Arwen Rosesund

Det är 40-tal i Sverige. Hilda blir gravid utan att ha varit med någon man och rymmer från sitt hem för att inte dra skam över sin familj. Hon hamnar hos tvillingarna Lia och Märta som tar hand om henne men tiden hos dem blir alltmer obehaglig.

Johannas man Herman dör i en gruvolycka och hon blir ensam med deras lilla dotter Vera. Johannas vän Sofia är en gammal dam med ett skamfilat rykte som trollgumma och Sofia flyttar hem till Johanna och Vera. De tar hand om en flicka som sägs ha fött självaste djävulen..

Ruskigt bra bok i alla bemärkelser. Folktro, tvivelaktiga predikanter och elaka väsen i sjön och ett skönt driv i berättandet. Och slutet sen! Jag blev ordentligt rädd...


På gränsen av Johanna Strömqvist


Detta är den fristående fortsättningen på Smittad och jag tror nog att man har bäst behållning av boken om man läst Smittad först.

I Smittad lär vi känna Maria och Katrin som spelar i ett metalband tillsammans. Det är sommar och nästan våldsamt varmt. Maria blir kär i Katrins kompis Emmy och de inleder ett stormigt förhållande. En rad mystiska mord drabbar Stockholm och tjejerna blir indragna.

På gränsen tar vid där Smittad slutar. Vi får fortsätta följa Marias och Emmys dramatiska och faktiskt rätt dysfunktionella förhållande. Böckerna är spännande och man dras fort med i historien. De är svåra att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa. Läs om du gillar böcker om kärlek och vampyrer!

Bunkern av Hanna von Corswant


Jag läste Corswants Barnflickan för något år sedan. Det var en ruskig historia om en tjej som kom till en familj och skulle arbeta som barnflicka. Saken var det att det inte fanns några barn i huset. Det var en bok som påminde lite om filmen The Others...

Bunkern ville jag såklart läsa också eftersom jag tyckte att Barnflickan var så bra. Den här historien handlar om banktjänstemannen Charlotta som tar arbete hos en par gamla damer över påskhelgen. Hon behöver extra pengar och arbetet innebär att hjälpa till med lättare renovering på den nedlagda minkfarmen damerna bor på, den ska bli lägergård för scouter till sommaren. Till sin hjälp har hon Lisa, en lite udda kvinna som också bara ska vara där över helgen samt Tomas som arbetat på gården länge. Arbetet går bra till en början men så börjar de gamla damerna bete sig underligt och Lisa försvinner. När Tomas och Charlotta letar efter henne hittar de istället den gamla bankern.

Det är var en bra och riktigt spännande bok, nerverna låg utanpå skinnet många gånger. Fortfarande kan jag sitta och fundera över den för det fanns saker jag inte riktigt begrep mig på, kanske är det därför jag tycker att den är så läskig.

Så det var var min julhelg i böcker, skräck för hela slanten precis som jag vill ha det! Smittad finns att låna här på Staffangymnasiets bibliotek, de övriga finns att låna via Helgebiblioteken.