fredag 24 januari 2014

Kreativt berättande!

I onsdags var vi i Bollnäs hela eftermiddagen. Vi deltog i Kreativt berättande - en inspirationsdag om film, berättande och surfplattor tillsammans med en massa folk från andra bibliotek och skolor. Arrangörer var Litteraturhuset i Sandviken, Kulturutveckling/Landstinget Gävleborg och Mediecentrum i Bollnäs. Vi fick lyssna på flera olika talare/aktörer i länet och Sverige i stort och det hela var mycket intressant trots en viss träsmak därbak...

Kärnpunkten var att med hjälp av olika digitala hjälpmedel uppmuntra barn och ungdomar till eget berättande. Mycket kortfattat kan man till exempel:
  • Läsa en film - läsa boken och se filmen och arbeta utefter det
  • Skapa film och böcker med iPad och låta andra ta del av arbetet
  • Låta iPad vara ett redskap i den dagliga undervisningen och låta andra ta del av elevernas arbete
Det var en inspirerande dag och vi blev varse att möjligheterna med att använda digitala redskap är oändliga och kan leda till mycket gott för både elever och lärare. Detta möjliggörs såklart av att alla är med på tåget så att säga - eleverna är oftast positiva men det krävs också engagerade, kunskapstörstande lärare och föräldrar som är villiga att sätta sig in i allt nytt och inte minst att skolledningen står bakom det hela helhjärtat (och med plånboken nära till hands ;)).

Fråga gärna oss om ni har funderingar!

Boktipset v. 5

Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeld

Joanna har adhd. Så länge hon äter sin medicin går det bra, men nu tar den snart slut och ingen i familjen har råd att hämta ut ny. Joannas mamma är en misslyckad författare och pappan är så deprimerad att han bara sitter hemma och glor på tv. När Joanna av misstag råkar läsa en killes e-post ser hon sin chans att tjäna pengar till sin medicin.

Det här är en superbra bok om en klok och snabbtänk tonåring som inte bara slåss mot sin sjukdom utan också tampas med fattigdom, familjeproblem, droger och sexuella uppvaknanden. Boken har allt utan att kännas rörig och det är en fröjd att läsa den!

Jägerfeld fick Augustpriset 2010 för sin roman Här ligger jag och blöder. Vi har båda böckerna på bibblan. Båda titlarna finns också som e-bok.
/Annika