fredag 7 februari 2014

Konsten att ha sjukt låga förväntningar

Jamen ni hör ju! Bara titeln gör att man vill läsa den här boken! Det här är Åsa Asptjärns debutroman och jösses vad det bådar gott för hennes kommande (?) böcker. Det är inte ofta jag ligger och gapskrattar när jag läser men nu gjorde jag det!

Emanuel Kent Sjögren går i nian. Har har en enda vän på skolan och det är Tore som går i gummistövlar året runt och använder fulaste fiskekepsen bara för att djävlas. Det är Emanuel och Tore mot resten av skolan. Dom är konstiga killar och dom vet om det själva. Emanuel är typen som allt går fel för, och då menar jag allt. Han öppnar käften för att säga någon smart men det som kommer ut är raka motsatsen och oftast pinsamheter. Emanuel menar att man bör ha sjukt låga förväntningar på ALLT för då blir man inte besviken när det går åt pipan sen heller. För det kommer det såklart att göra.

Boken är sjukt rolig fastän det är rätt sorgligt emellanåt - tragikomisk var ordet. Du läser ut den snabbt och utan problem, för du vill bara inte missa när Emanuels pappa ger sig på att sjunga Broder Daniel-låtar eller scenen mot slutet av boken innehållandes Fet-Jocke, ett fiskespö och en använd kondom. Läs boken för sjutton - du kommer inte att ångra det!



Boktipset v. 7 - Vi är inte sådana som i slutet får varandra

Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg

Cassiopeja Svensson flyttar, eller flyr, till Stockholm efter gymnasiet för att läsa juridik. Hon umgås med ”fina flickor” med mycket pengar och hon gillar dem men blir samtidigt kräksjuk av stundande bröllop och perfekta förhållanden. Cassiopeja är nämligen övertygad om att äkta, himlastormande kärlek inte existerar. Men så träffar hon Casper och Cassiopeja blir själv sådär äckligt kär och galen.

Ärligt talat blev jag sugen på att läsa boken på grund av titeln som ju är ett citat från en Håkan Hellström-låt. Det är en historia om att vara ung och kär på ett nästan ohälsosamt sätt, titeln är perfekt. Boken finns att låna på bibblan och som e-bok.
/Annika




måndag 3 februari 2014

Vill du boksamtala?

Vi har köpt in fem stycken kortlekar som man kan använda när man vill ha ett spännande boksamtal. Kortleken innehåller 54 stycken frågor som man kan applicera på vilken bok som helst. Det spelar heller ingen roll om alla har läst samma bok eller inte, frågorna fungerar om alla har läst olika böcker också! 

 
Så här står det på kortlekens baksida:

"Läs en bok,
samtala om den
och upplev mer!

Kanske en sådan här metod kan bidra till att fler upptäcker hur roligt det är att läsa böcker. Och i förlängningen i de bästa av världar också ökar sin läsförståelse som ju sjunker alltmer bland svenska skolelever enligt de senaste årens PISA-undersökningar. Läs mer här till exempel.

Enligt Catarina Schmidt som skrivit en doktorsavhandling i pedagogik vid Örebro universitet blir barn bokslukare genom samtal. "För att barn ska nå läsförståelse och upptäcka det fantastiska med att läsa måste de få prata om vad de läser och i den meningen är skolan en alltför tyst lärmiljö" menar Schmidt. Läs mer och kolla källa till citatet här.

Ni är välkomna i att kika på och låna kortlekarna. Det skulle vara så roligt om ni ville testa detta på er klass! Om ni vill kan vi från biblioteket boksamtala med dem!

Öppet hus på Staffangymnasiet

Lördagen den 1 februari hade vi öppet hus på Staffangymnasiet. Biblioteket hade såklart öppet och vi hade traditionsenligt anordnat en klurig tipsrunda samt bjöd på godis i massor och osedvanligt goda vindruvor. Vi kunde räkna i 165 besök under dagen, många lärare och elever, och några tappra besökare "utifrån". Många kom tillbaka flera gånger - vi gissar att godiset hade med saken att göra :) Tur att det var lördag!


Alla som gick tipsrunda fick ett pris oavsett antal rätt. Ingen lyckades pricka in tio rätt svar, det var dock flera som fick nio rätt. Som pris fick man välja mellan en pocketbok och en bokkasse. Boken var inslagen, det är roligt att få paket, eller hur? Sedan hoppades vi lite att man skulle få en bok som man kanske inte skulle ha valt själv - det kan i bästa fall vara en lyckoträff att göra nya bekantskaper i bokvärlden på det sättet!

Allt som allt var det en otroligt lyckad och trevlig dag! Alla priser gick åt och det mesta av godiset :) Tack alla ni som kom!

Lourdes och Marie funderar över det rätt svaret.
Kjell, Vanja och Åsa klurar.
Några av våra elever här på skolan.
Fler elever som gick tipsrunda.