onsdag 16 april 2014

Ska vi dansa Skalpelldansen?

Ska vi dansa skalpelldansen? Ja den frågan ställer en viss person i den här boken som heter just Skalpelldansen. Jag vill inte avslöja vad hen menar med det, men jag antar att det ligger nära att gissa på att det har med vassa verktyg att göra.

Vi har startat en till cirkel på Enbokcirkelföralla med skräck - och fantasytema då vi är några som delar intresset för sådana böcker. Igår bokcirklade vi första gången och detta var premiärboken. Det blev ett väldigt lyckat, givande och roligt samtal! Vi var 6 personer som träffades i en Google Hangout, alltså ett digitalt mötesrum, och pratade i dryga timmen om Skalpelldansen och andra böcker vi kom att tänka på. Väldigt roligt helt klart! Här kan du läsa mer om vad vi pratade om.

Skalpelldansen handlar om författaren Johan Lerman som skriver böcker om Carl Cederfeld - en totalt bindgalen och blodtörstig läkare som torterar och mördar unga flickor för sitt eget höga nöjes skull. Historierna om Carl har bara "dykt upp" i Johans hjärna och böckerna har därför varit lätta att skriva ner, trots att han äcklas av dem. Men nu kommer det inga historier längre och Johan drabbas av skrivkramp. Samtidigt börjar det hända konstiga saker i Johans närhet och han får svårt att skilja på fantasi och verklighet. Snart står han på vansinnets rand och helvetet brakar löst...

Vi var ganska eniga i cirkeln om att det var en bra bok! Några drog paralleller till Stephen Kings böcker och serien Twin Peaks. Kanske kan man dra några paralleller till filmen Saw också.. Det är en tacksam bok att prata om eftersom man kan tolka handlingen, speciellt slutet, på flera olika sätt. Jag gillade boken fast den var inte så som jag trodde till en början. Jag förstörde lite för mig själv eftersom jag tjuvläste (det brukar jag aldrig göra!) och då blev det inte lika spännande när jag visste hur det hela låg till. Dåligt av mig! Läs boken om du gillar spännande böcker, och inte räds en hel del blod och mind-fucks.. Boken finns att låna på Helgebiblioteken både som fysisk bok och som e-bok.
/Annika