fredag 23 maj 2014

Boktipset v. 22 - Pappersstäder

Pappersstäder av John Green

Quentin är sådär löjligt kär i sin granne Margo. Det har han varit ändå sen de var barn. En natt klättrar Margo in genom Q:s fönster och övertalar ganska lätt honom att följa med på världens smartaste hämndaktion. Det blir Q:s bästa natt någonsin. Dagen efter är Margo försvunnen. Till en början blir ingen orolig eftersom Margo har en tendens att rymma iväg några dagar och sedan återvända. Men den här gången blir dagar till veckor. Q hittar ledtrådar som Margo lämnat efter sig och drar med sig sina vänner i jakten efter Margo.

John Green har ju också skrivit fenomenala Förr eller senare exploderar jag. Så här skrev jag om den. Till sommaren kommer filmen också! Ska du se den får du inte glömma näsdukar... Pappersstäder är också fenomenal, fast hade varit ännu bättre om den var aningens kortare. Jag gillar humorn i boken, de fantastiska karaktärerna, den kluriga storyn och det djupa resonemanget om hur man ser på sig själv och på andra. Låna och läs, jag tror inte att du blir besviken. Vi har boken på engelska också, Paper Towns heter den.
/Annika

tisdag 20 maj 2014

Höglandet

För ungefär en vecka sen var det dags för bokcirkel med Enbokcirkelföralla igen. Den har gången hade vi läst Höglandet av Steinar Bragi och vi var peppade! Jag var sugen att läsa boken redan innan för den verkade så himla läskig, kolla här så förstår ni vad jag menar:


Två par som gör en utflykt till det isländska höglandet kör i dimman rakt på ett
hus. Bilen går sönder och de tvingas övernatta hos husets ägare, två
äldre personer. Gamlingarna beter sig märkligt, de verkar vara rädda
för någon ute i mörkret. De fyra vännerna försöker förgäves komma
därifrån, men misslyckas gång på gång..

Läskig var den, och äcklig också! Några scener var rent vidriga ärligt talat! Det var inte så mycket spökerier som jag hade hoppats på, det hela utspelade sig mer på ett psykologiskt plan. Kanske man kan genrebestämma den till psykologisk thriller? 

Jag gillade Höglandet fastän jag hade förväntningar på den som inte infriades (spökerierna). Det var ett driv i texten och väldigt bra språk, men jag hängde inte alls med i handlingen och kunde lättat andas ut när övriga bokcirkeldeltagare inte heller hängde med ;) Det blev en väldigt intressant bokcirkelsamtal och vi kunde räta ut en del frågetecken och fick några nya på köpet. Jag vill inte berätta för mycket för då spoilar jag för er men när jag berättade för Birgitta om boken tyckte jag att hon slog huvudet på spiken. Hon sa: det känns som en mardröm. Bam!! Där har vi det! Det är väldigt mycket MARDRÖM i boken. Blanda det med en stor portion samhällskritik, mindre lyckade relationer, en massa alkohol, hårresande snuttar från isländska folksagor och känslan av att befinna sig i ett avsnitt av Arkiv X så får du Höglandet. Gillar du lite (jaja mycket) kluriga böcker tycker jag absolut att du ska läsa den! Höglandet finns att låna på Helgebiblioteken.


måndag 19 maj 2014

Uppgradering och nytt system för självutlåning

Idag måndagen den 19 maj ska vårt bibliotekssystem uppgraderas. Det innebär att du inte kan låna, reservera eller söka böcker alls under dagen. Det gäller även alla andra bibliotek i länet eftersom vi ju delar på samma katalog - Helgekatalogen. Förhoppningsvis fungerar alls som vanligt på tisdag igen!

Efter uppgraderingen kommer du att märka att det ser annorlunda ut när du ska låna en bok själv. Det systemet är helt nytt och kommer förhoppningsvis funka lika bra som det gamla. Mer information om detta kommer!

OBS! Du kan som vanligt lämna tillbaka dina lånade böcker till oss direkt, i återlämningslådan vid vårt skrivbord samt i bokinkastet i dörren i långa korridoren. Vi avregistrerar så fort uppgraderingen är klar.