fredag 21 november 2014

Boktipset v. 48 - Älskade Elijah


Älskade Elijah av Christie Watson

När Elijah är nyfödd dör hans pappa i en bilolycka. Hans mamma mår efter tragedin så dåligt att hon faller offer för en präst som övertygar henne om att en elak ”trollkarl” har intagit Elijahs kropp – och att pojken därför är roten till allt ont som händer, däribland pappans död.

"Älskade Elijah" av Christie Watson handlar, liksom hennes debutroman "Små solfåglar långt borta", om hur ett barn upplever och tolkar sin omgivning.
/Birgitta


torsdag 20 november 2014

Boksamtal om Stjärnlösa nätter

Det här har varit en vanlig syn i biblioteket och runt om på skolan den senaste tiden:


En massa elever som sitter och läser i Stjärnlösa nätter tillsammas! Visst ser det mysigt ut?

 
Många har redan läst ut boken vid det här laget och vi har kommit till den punkt i projektet då vi i mindre grupper samtalar om boken i biblioteket. Det har varit många intressanta diskussioner om bokens innehåll och eftersom smaken är som baken tycker många helt olika om boken. Vissa tycker att den är jättebra, andra inte. Vissa tycker att den är lättläst, andra inte. Flera blir förbannad över både hur Amar blir behandlad och att han till slut ger med sig och låter sig giftas bort med sin kusin. Ja samtalsämnena är många och de gånger vi blivit färdiga med de gemensamma frågorna har vi gått över till kortleken för boksamtal. Läs mer om kortleken här. Den har funkat väldigt bra och man får svara på såväl lätta som väldigt kluriga frågor. Så småningom har alla klasser haft boksamtal och då är det dags att skriva en bokanalys om Stjärnlösa nätter!

onsdag 19 november 2014

Gallrade böcker!

I somras när vi möblerade om i biblioteket passade vi på att rensa ut böcker och nu har vi börjat gallra dem ur bibliotekskatalogen. Utgallrade böcker hittar du i fönstret i den lilla korridoren vid sidan av biblioteket - det är fritt fram att ta hem hur många du vill så passa på! Kanske ligger din blivande favoritbok och väntar på dig där i fönstret i detta nu? Sedan är det ju snällt mot miljön att läsa en bättre begagnad bok (eller låna en biblioteksbok) i stället för att köpa en ny!

Vi gallrar böcker av flera anledningar: det kan röra sig om platsbrist i hyllorna (vi måste ju ha plats för nya böcker också), men de främsta anledningarna är att böckerna inte lånas/används längre eller att de blivit inaktuella (t.ex. faktauppgifter som inte längre stämmer).

Rävsång

Finn hittar sin alkoholiserade farsa död hemma i soffan. Minnet förföljer honom och ingen verkar fatta någonting hur han känner så Finn flyr iväg på en lång resa ut i världen. Ett och ett halvt år senare återvänder han hem till sin mamma, syster och sina vänner. Soffan står kvar hemma i lägenheten och Finns döde farsa verkar inte heller ha lämnat lägenheten... Finn är en begåvad musiker trots att han stammar mycket, men att spela på farsans gamla gitarr tar emot. I grannlägenheten har en udda tjej flyttat in. Hon heter Hanna och Finn kan inte sluta tänka på henne.

Christin Ljungqvist som skrivit Rävsång är en av mina favoritförfattare. Hon har tidigare skrivit Kaninhjärta och Fågelbarn. Den gemensamma nämnaren i böckerna är döda som blir kvar i den levande världen och den synska tjejen Hanna. Jag är oerhört förtjust i Ljungqvists böcker! Hon har också en blogg där hon skriver om sina böcker (just nu arbetar hon på en steampunk-duologi!) och om skrivande. Är du det minsta lilla intresserad av skrivarteknik hittar du massor av tips i hennes blogg: http://www.christinljungqvist.se/


tisdag 18 november 2014

Marina

Ett par kollegor tipsade mig om boken Marina av Carlos Riuz Zafón. Den ena av dem var tvungen att sova med lampan tänd efter att ha läst boken och knäpp som jag är blev jag såklart väldigt sugen att läsa boken när jag hörde detta!

Marina handlar om femtonårige Óscar som är lite av en drömmare och gärna promenerar omkring på gatorna i Barcelona om kvällarna. En kväll smyger han in ett övergivet hus lockad av ljuv musik och hittar en gammal klocka. Något eller någon skrämmer honom så han fly och råkar få med sig klockan. När Óscar sedan återvänder för att återlämna den träffar han den hemlighetsfulla Marina och hennes sjuke far. Marina och Óscar utforskar den närliggande kyrkogården tillsammans och blir indragna i ett äventyr långt utöver det vanliga.

Det är en stundtals riktigt läskig bok som framkallar rysningar utefter hela ryggraden, stundtals en otroligt vacker kärlekshistoria. Språket är faktiskt rätt fantastiskt och inte alls så svårt som jag inbillat mig att Ruiz Zafón skriver. En väldigt bra bok helt enkelt! (Och nej, jag behövde aldrig sova med lampan tänd...)

Boken finns att låna via Helgebiblioteken

måndag 17 november 2014

Nya böcker i oktober!

Här kommer en lista över nya böcker i oktober:

E Uppfostran o undervisning
Se språket i ämnet (Lärarhylla)
Pedagogiskt ledarskap 1 (Fordon)
G Litteraturhistoria
Jansson, Jerker - Mitt liv med Asberger LL
I Konst, musik, film o teater
Ring, Ken - Detta är en berättelse om livet

Skönlitteratur på svenska
Badoe, Yaba - True murder
Cedervall, Marianne - Solsvärta
Genar, Katarina - Resa i natten LL
Gluchovskij, Dmitrij - Metro
Levithan, David - Världens viktigaste kyss
Lindgren, Astrid - Känner du Pippi Långstrump?
Ljunggren, Magnus - Skärvor av J
Lu, Marie - Champion
Nesbø, Jo - Sonen
Ohlsson, Kristina - Lotus blues
Paasilinna, Arto - De oanständiga profeterna
Susso, Eva - 8 saker du aldrig skulle våga
Wennstam, Katarina - Skuggorna
Yancey, Rick - Det oändliga havet

Skönlitteratur på engelska
Green, John - An abundance of Katherines
Green, John - Looking for Alaska
Green, John - Will Grayson
Moran, Caitlin - How to build a girl
Rendell, Ruth - A new lease of death LL

Skönlitteratur på nypersiska
Banī'Āmirī, Hasan - Tarab'nāmah-yi āhistah vahshī mīshavam
Bāqirī, Suhaylā - Sāyah-'i ma'shūq
Bihrangī, Samad - Qissah'hā-yi Bihrang 3
Lindgren, Astrid - Hamah-'i bachchah'hā-yi dihkadah-'i Būllirbīn
Murādī Kirmānī, H. - Nah tar va nah khushk
Qāsimī, Bahjat - Bih shīrīnī-i 'asal, talkh chūn hanzal
Salmānī, Nāhīd - Zhāhāp
Sayyid, Ābādī, 'Ali A. - Bābā'buzurg-i sibīl mūkiti
Sha'bānī, Asad Allāh - Qissah'hā-yi shīrīn-i
Tawfīqī, Nūshīn - Avvalīn rūz-i javānī
Afsānah'hā-yi zirang'hā
Kalila wa-Dimna

Skönlitteratur på romani
Bergendahl, Fatima - I maca Maja
Sas kaj nas
Pinfold, Levi - O Django

Skönlitteratur på arabiska
Bergström, Gunilla - "Burhān" wa-al-hayawān al-gharīb
Magorian, Michelle - Tusbihu'ala khayr yā Sayyid Tūm
Stowe, Harriet Beecher - Kūkh al-'amm Tūm Tab'ah jadidah

Skönlitteratur på somaliska
Abdulmalik M. Farah - Hiil jacayl
Hassan, Youssuf H. - Bishaaro iyo Bilkhayr 1
Hassan, Youssuf H. - Gurxan iyo gabareymaanyo 1

Skönlitteratur på kurdiska
Dilsoz, Omer - Berbiska zer 1
Kamuran, Solmaz - Kîraze
Metê, Hesenê - Pêsîrên dayê 1
Pīrbāl ̓, Farhād - Hôtel Europé 1

Kom och låna! :)