tisdag 10 mars 2015

Källgranskning och viralgranskning


Här har vi en radiosnutt som jag tycker att alla ska lyssna på!
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/516606?programid=4765
Podden är ca 30 minuter lång, ni hinner.

Jack Werner som skrivit boken Creepypasta (här kan du läsa mer om den) var gäst i Morgonpasset i P3 häromveckan och pratade om KÄLLGRANSKNING PÅ INTERNET. Väldigt bra! Werner arbetar på tidningen Metro som viralgranskare. Viral-vaddå undrar du? Här kommer en förklaring:

Viral (jämför virus), term som avser snabb (”virusliknande”) spridning av något fenomen mellan individer eller i sociala nätverk. Ofta rör det sig om bilder eller videosekvenser som sprids via Internet och ger upphov till populärkulturella Internetfenomen.

Viral marknadsföring av produkter har fått ett uppsving med Internet, men idén är inte ny. Företag har länge arbetat med att skapa positiva känslor kring en produkt eller ett varumärke; en konsument som har goda erfarenheter av en vara rekommenderar den gärna till sina vänner. Direkt kommunikation mellan människor om en produkt, tjänst eller händelse kan vara mer effektiv (och mindre kostsam) än traditionella reklamkampanjer. Via t.ex. sociala medier och bloggar kan sådan viral spridning i dag ske mycket fort, men även negativa erfarenheter kan snabbt få stort genomslag. (Källa NE på nätet, sökord: viral)

En viralgranskare granskar alltså virala fenomen på Internet. Viralgranskarna huserar på Metros sidor. Ta en titt, det är rätt underhållande: http://www.metro.se/nyheter/viralgranskaren/

Jag tror att vi alla såväl ungdomar som vuxna behöver bli bättre på källgranskning. Speciellt på Facebook snurrar det runt en massa falska artiklar som delas vidare utan större tanke på innehållet. T.ex. dessa har hoppat upp i min Facebook-feed:

http://www.metro.se/nyheter/harresande-bild-ar-ett-falsarium-schampo-kan-inte-orsaka-sadana-skador/EVHnfD!4Kgs2wrqox7k/


http://www.metro.se/nyheter/nej-feministens-arga-text-om-morran-och-tobias-ar-inte-pa-riktigt/EVHobl!iP4L1W9HuGcE6/

Båda är falska artiklar som lästs av miljoner på Internet och som sprids fortare än torra löv på hösten. Photoshopade och snodda bilder, påhittade namn och påhittad nyhet. Hur man vet det? Jo det krävs research för att komma fram till detta. Denna gång gjorde Viralgranskarna jobbet åt oss, men nästa gång får vi kanske själva göra jobbet. Och visst, det är jobbigare att undersöka fakta innan man delar vidare än att bara klicka på dela på en gång. Men det är värt den där extra googlingen och att vara lite kritisk. Tänk bara vad många som luras. Så läs HELA artikeln noga, googla om du blir misstänksam. Vad säger din magkänsla? Fundera om du vill förknippas med innehållet och budskapet. Ta ansvar. Och ta hjälp, exempelvis finns en varningslista som du kan kolla: http://www.metro.se/nyheter/viralgranskarens-varningslista/EVHnfy!7M3vaeeacrHw2/


Och alla fenomen som blir virala är inte dåliga! Här har vi en bild som snabbt fick stor spridning i sociala medier. Underbart säger jag.
Åsa Kronkvist står bakom denna fina bild.


Vill du läsa om fler vandringssägner på nätet kan du kolla snopes.com (som Werner nämner i radioklippet). Snopes har varit verksam sedan 1995.

Vill du läsa om mer läskiga vandringssägner på nätet, det kallas creepypasta, ska du läsa Werners bok Creepypasta eller klicka in på hans rätt nya sajt http://www.creepypasta.se/ eller klicka in på avdelningen för övernaturligt/paranormal på forumet 4chan

Om ni lärare vill arbeta mer med källkritik hittar ni bra tips på Skolverkets sidor:

Lärartips för källkritiskt arbete

Kom ihåg: Tänk INNAN du delar!
/Annika 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar