fredag 20 mars 2015

Boktipset v. 13 - Solsvärta


Solsvärta av Marianne Cedervall
Nu har vi den femte och avslutande delen i romanserien om Mirjam och Hervor. Miriam har lämnat sommartillvaron på Gotland och följt med sin älskade Calle till Västerås där han ska arbeta med ett projekt till stöd för den hotade pilgrimsfalken.

Hervor har i en syn sett sin försvunna barndomsvän Satu och en brevduva, och nu ger hon sig ut på en resa i Europa.

Pilgrimsfalkar och duvor är ingen bra kombination, Hervor blir fylld av onda aningar. Ja ni som läst föregående böcker har här lika härlig läsning och ni som inte läst, börja med Svinhugg. Vi har alla böckerna.
/Birgitta

torsdag 19 mars 2015

Hurra!

http://www.litteraturmagazinet.se/noterat/boklasningen-okar

Coming of age

Coming of age. Det är inte bara ett avsnitt av Star Trek: The Next Generation utan också ett uttryck som används när man pratar om vissa (ungdoms)böcker. Direktöversatt betyder coming of age  ungefär "att bli till åldern" och avser steget in i vuxenvärlden. Böckerna handlar alltså om ungdomar som är på väg eller blir vuxna (vad nu det är). Här kan du läsa mer: http://www.minabibliotek.se/120401/att-vaxa-in-i-livet

Här har vi två böcker som handlar om detta.

Onanisterna av Patrik Lundberg
Hösten efter studenten börjar Kim och Simon på Komvux i Bromölla. Under högstadiet och gymnasiet var de kungarna som alla ville umgås med, men livet förändras. Kim börjar inse att             omgivningen drar ner honom. Han vill skriva, men mediebranschen är långt bort. Då träffar han Robin som vet ett annat sätt att vara ung.

Riktigt bra bok som är hur lustig som helst trots en del elände. Den handlar om fotboll, skrivande, vänskap, kärlek, plugg, jobb, om att hitta sin plats och bli bekväm med sig själv. Jag tror att många kan känna igen sig i boken!

Du funderar säkert över titeln? Men onanister menas i boken sådana människor som som bara ser till sin egen krets, inget annat.Vill ha dig så illa av Gunnar Ardelius
En roman om tiden efter gymnasiet, då livet just ska börja. Channa, Jeppe, Beate, Roozbeh, Olof och Lea är kompisar från skoltiden. Channa är försvunnen, men de andra är kvar. Under ytan hotar en mörk hemlighet. Nu är det försent att prata om det. Allt man drömt om kanske är förlorat innan det ens börjat.

Kort bok men tung läsning. Man förstår att något hemskt  har hänt som färgar av sig på hela tillvaron för vännerna. Även denna handlar om kärlek och vänskap och att hitta sin plats i livet. Väldigt bra språk i boken, men i ärlighetens namn gillade jag Onanisterna bättre. Men det är ju bara vad jag tycker!

måndag 16 mars 2015

Och så var de bara en


Och så var de bara en av Agatha Christie
Från baksidestexten:
Är en av de mest lästa böckerna genom tiderna, alla kategorier. I nyöversättningen av Helen Ljungmark har Agatha Cristies romaner fått en enhetlighet som spänner över författarskapet. Förlegade begrepp har moderniserats utan att böckerna har förlorat en språklig förankring till den tid då de skrevs. Samtidigt har en brittisk underfundighet som tidigare förbisetts lyfts fram.

Och så var de bara en har givits ut med olika titlar under olika tider. Boktiteln har alltid anspelat på en barnramsa där tio individer, en efter en, dör. Ursprunget till barnramsan tros vara Septimus Winners ››Ten Little Injuns‹‹ från 1868. Allt sedan dess har personerna som det rimmats om haft skiftande benämningar. I Danmark har de varit cyklister, i USA indianer och i Storbritannien soldater.

Som yngre tonåring läste jag de flesta deckarna av Agatha Christie, ska nog testa denna bok då det är läääänge sen jag läste den. /Birgitta