fredag 25 september 2015

Boktipset v. 40 - Som eld


Som eld av Sara Lövestam
Det är så roligt när det kommer nya böcker, vi blir båda nyfikna och helst vill vi läsa alla böckerna. Men det hinner ingen med, tyvärr. Nu började jag läsa lite i den här boken och den måste jag ta hem för att läsa klart. Texten bara flyter på och jag vill veta mer.

Anna och Lollo berättar om deras sommarlov på ön i vartannat kapitel och det är en berättelse om den första starka kärleken.

Nu ska jag njuta och läsa klart boken hemma.
/Birgitta

onsdag 23 september 2015

Bokmässan och ändrade öppettider

Idag onsdag åker vi ner till Göteborg för att gå på Bokmässan! Det innebär att biblioteket är öppet till ungefär 12.00 idag och stängt torsdag och fredag. Vill du läsa mer om Bokmässan kan du göra det här. Vi ses igen nästa vecka :)

EDIT: Med anledning av det tragiska som hänt och att minnesbordet finns i biblioteket kommer biblioteket såklart INTE vara stängt.

Kallocain

Dystopier är ju en av mina favoriter genremässigt, men trots det har jag inte, fram till nu, läst Karin Boyes Kallocain. Det är en riktig klassiker som gavs ut första gången 1940 (för 75 år sedan för er som inte orkar räkna ;)). Efter att ha läst Anna Jacobsson Lunds Tredje principen blev jag så inspirerad att jag lånade hem Kallocain som e-bok från Helgebiblioteken på en gång! Det är så lämpligt med e-böcker!

Kallocain skildrar ett framtida samhälle som styrs och kontrolleras helt och fullt av staten. Samhället kallas Väldsstaten och människorna bor i underjordiska städer för att skydda sig från flygattacker från Universalstaten. Familjerna övervakas i sina hem av ett "polisöga" och hembiträdena som arbetar åt familjerna fungerar även som spioner. Barnen som föds tillhör staten från 7 års ålder och får bara ibland komma hem på besök. Varje person arbetar dag och natt för staten enligt ett strikt schema. Individualistiska tankar är strängt förbjudna och rapporteras. Allt som sker, allt som tänks, gör det för statens skull. Det finns ingen utom staten att lita på.

Leo Kall är kemist och uppfinner en drog som avslöjar en persons innersta tankar, ett sanningsserum. Han döper sin uppfinning till Kallocain och ger den till staten som sig bör för en lydig medborgare. Givetvis används drogen för att avslöja individer som verkar vara statsfientliga, men i de undersökningar som görs visar det sig att de flesta medborgare har en önskan om frihet. Så även Leo Kall.

Jag ser ju själv hur tråkig boken ser ut, men som man säger: döm inte boken efter dess omslag! Det är applicerbart på andra saker än böcker också förresten. Kallocain är smart, ruskig och ruskigt bra! Att boken är 75 år gammal märks enbart i språkbruket. Ni som gillar Hungerspelen, Divergent-serien och liknande borde nog gilla Kallocain också!

tisdag 22 september 2015

Bazar Masarin

Det har kommit en ny tidskrift om barn- och ungdomslitteratur! Här kan du läsa den på nätet:
http://issuu.com/bazarmasarin/docs/bazarmasrarin._orginal_nr_2./1

Första numret heter Farligheter och har bland annat en artikel om varför skräck är bra för dig (!), intervjuer och recensioner. Läs mer om tidskrifter på deras facebooksida.det verkar vara en väldigt bra tidning! :)

måndag 21 september 2015

Tredje principen

Det finns tusen bra saker med att arbeta som bibliotekarie, men en av dem är att det kan trilla in erbjudanden i inboxen om att läsa böcker innan de kommer ut i handeln. Så himla lyxigt (det får gärna hända oftare!) Därför hade jag i somras förmånen att tjuvläsa Anna Jacobsson Lunds bok Tredje Principen som e-bok. Det är en dystopi, alltså den handlar om ett framtida totalitärt samhälle. Så här beskrivs boken på förlagets hemsida:

Ava är rebell. Hon kan styra andra människors tankar, en användbar förmåga i en motståndsrörelse som rustar för krig.
Levi slutade tro på kampen när den tog hans föräldrar. Nu försöker han bara överleva. Hålla sig undan och kontrollera vansinnet som känns som om det ska dränka honom
En natt blir Levis syster gripen. För att rädda henne tvingas han bryta ett gammalt löfte, ta kontakt med folk han inte vill ha med att göra. Ava får order att hjälpa honom och de ger sig av tillsammans. Hon säger att han måste lita på rebellerna. Men kan de verkligen det?

Till en början var jag rätt förvirrad faktiskt, men sen när bitarna föll på plats så blev det ju glasklart. Vilket driv, vilken resa! Jag är så positivt överraskad. Väldigt smart bok och väldigt spot on! Jag längtar efter uppföljaren! Jag har såklart köpt den hit till bibblan. Ett stort plus är att det finns arbetsmaterial till boken, lärare kolla här. Vilket intressant arbete det vore, eller hur?

Tack Anna för en fin läsupplevelse!