fredag 23 oktober 2015

Boktipset v. 44-45 - Färjan

Nu har vi, Annika och jag lyssnat på Mats Strandberg vid olika seminarier på bokmässan i Göteborg. Vid ett av dessa pratade Mats bara om sin bok Färjan, hur han gjorde sin research och hur han fantiserade om sina karaktärer, till exempel när han var ombord och såg en ensam äldre kvinna, då blev hon Marianne i boken. Inget rederi ville ta emot Mats för att få göra research ombord, men han fixade det med en annan person, kommer inte ihåg riktigt, kanske det var en pensionerad kapten. Spännande är boken så klart, och blodig, och ja läs den själv.

Lite från baksidestexten:
I kväll ska 1200 förväntansfulla passagerare åka på en finlandskryssning. Under 24 timmar ska de lämna vardagen bakom sig och släppa alla hämningar. Men det finns något ondskefullt ombord. Mitt i natten, mitt på Östersjön, är det omöjligt att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. 
/Birgitta (som inte vill åka färja på ett tag, hua)

Och Annika kan inte låta bli att säga några ord om boken...
Jag hade extremt höga förväntningar på Färjan och de infriades med råge! Här mina vänner har vi den perfekta skräckisen. Läskig på ett bra sätt (man är skraj men inte förlamad av skräck), galet spännande, rätt äcklig ärligt talat, så otroligt fint skrivna karaktärer och ett lysande scenario. Allt finns med: socialrealism, den eviga kampen mellan ont och gott och dess definitioner samt hur långt man är beredd att gå för att överleva/rädda någon man tycker om.

Slutet inbjuder till en fortsättning helt klart, men Mats själv var inte sugen på att skriva en uppföljare. Och jag hoppas att det inte kommer en! Färjans slut är ett praktexempel på ett lyckat slut: historien avrundas men lagom många lösa trådar lämnas åt läsarens fantasi. Ni vet när ni själva börjar spinna vidare på historien att slutet var bra. Och är ni fortfarande inte nöjd så kan jag rekommendera Ajvide Lindqvists Tjärven för ett möjligt efterspel i samma anda. /Annika

torsdag 22 oktober 2015

Rörelsen och Skräckens psykologi

En av mina (Annikas) favoriter är John Ajvide Lindqvist som skriver lysande skräckromaner. Hans mest kända bok är troligtvis Låt den rätte komma in som ju blev film också. Personligen gillar jag nog Himmelstrand mest, hans novell Särskilda omständigheter och e-boken Tjärven. Här pratar Ajvide Lindqvist om sin nya bok Rörelsen, som är en så kallad prequel till Himmelstrand.  


"Prequel – utspelar sig före originalet. En prequel är alltså en efterföljare i verkligheten, men en föregångare i fiktionen" Källa
Ajvide trollade lite för oss och berättade om boken Rörelsen. Den har nu i dagarna blivit nominerad till Augustpriset! Det hör inte till vanligheterna att en skräckroman blir nominerad...

Vi fick även veta att Ajvide kommer skriva en bok i vilken Håkan Hellströms texter spelar stor roll! Hurra! Och jag fick en bok signerad *stolt* :)



Vi avslutade lördagen och hela bokmässan med att gå på seminariet Skräckens psykologi. Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld samtalade med författarna Mats Strandberg, John Ajvide Lindqvist och Jenny Milewski om varför man väljer att konsumera och skriva skräck. Väldigt intressant samtal för en skräckälskare som jag (som precis kvällen innan läst ut Milewskis hemska, hemska bok Yoko, om ett japanskt hämndspöke som hemsöker en studentkorridor i Lund - hualigen). De samsades kring att det handlade mycket om att utforska det värsta som går att hända, fast på ett säkert sätt. Seminariet finns filmat och går att kolla på här via urplay.se liksom många andra seminarier från Bokmässan!

onsdag 21 oktober 2015

Skräck i flera skepnader

Jag har länge velat läsa Mattias Hagbergs roman De användbara då den beskrivs som gotiskt skräck och jag är ju inte svårövertalad när det gäller sådant. Givetvis kunde jag inte missa honom på bokmässan, speciellt då programpunkten hade det lysande namnet "Skräck i flera skepnader"!

Ursäkta den urdåliga bilden men om du kisar lite med ögonen ser du Hagberg intervjuas/samtala med Elisabeth Hjort som gjorde ett utmärkt intryck och jobb, på Svenska kyrkans scen Se människan.

Romanen grundar sig i faktiska händelser under början av 1900-talet. På anstalter för utvecklingsstörda, eller som de då kallades "sinnesslöa" eller "idioter", utfördes experiment på människorna som bodde där för att avgöra om socker var skadligt eller inte. Stackarna fick äta godis konstant och så kunde läkarna dra slutsatsen att de fick hål i tänderna av det. Vansinnigt. Senare konstaterades att folket i Sverige inte borde äta socker varje dag och därför myntades uttrycket "lördagsgodis".  

Jag får återkomma med vidare tankar kring själva boken men vi kan ge ett annat lästips på ämnet: Axel var idiot som Birgitta skrev om häromveckan!

Och icke att förglömma! Alla programpunkter på Se människan-scenen filmades och ligger nu på Youtube! Sök på Se människan för att komma rätt. Finns massor att kolla på! Här har ni "Skräck i flera skepnader"


För egen del kommer jag högt troligt kolla på denna vid tillfälle...


tisdag 20 oktober 2015

Augustpriset

Nu har man tillkännagivit vilka böcker som är nominerade till Augustpriset! Här finns hela listan. De flesta finns att lyssna på i Legimus!

Kort kjol förbjuden

Boken Kort kjol av Christina Wahlden tas nu bort från undervisningen på högstadiet i Hammarö kommun. Föräldrar har protesterat mot att den används och chefen för kommunens bildningsförvaltningen håller med: den är inte lämplig och bör inte finns på skolor. Förlaget som gett ut boken, Rabén och Sjögren, är mycket kritiska till detta och har valt att lägga ut boken på sin hemsidan, så att vem som helst får ladda hem den gratis.

Så här säger bokens författare:
– Jag blir mest förvånad, det är en bok som är 17 år gammal. Jag tycker det är ett större problem att det sker våldtäkter än att jag skrivit en bok om det. Jag har själv tonårsbarn, man hjälper inte barn genom att inte prata om svåra saker. Man kan inte skydda dem från allt, jag tror att det är bra att ha ett samtal där man tar upp svåra saker, säger hon. Källa

Ska tonåringar verkligen förbjudas att läsa vissa böcker? Eller är valet upp till individen? Läraren?

Här kan ni läsa mer
http://www.dn.se/kultur-noje/kort-kjol-for-grov-for-hammaro/
http://www.vf.se/nyheter/hammaro/bok-om-valdtakt-skapar-protester
http://www.rabensjogren.se/pa-gang/Nyheter/2015/Ladda-ner-/

Fantasy, fanart, mord och magi på Bokmässan

Här sitter Laini Taylor och Siri Pettersen tillsammans med utmärkta moderatorn Johanna Koljonen på Seriescenen och talar om bandet mellan illustration och fantasy. Både Laini och Siri är hyllade fantasyförfattare med förflutet som illustratörer och bildkonstnärer. Det talades om vad har fått dem att tänka utanför boxen och skapa nya världar. Roligt och intressant! Konsensus på flera av programpunkterna om fantasygenren kan sammanfattas med Lainis ord: fantasy är en genre som ger möjlighet till alla typer av berättande med obegränsat utrymme för fantasin.
Här sitter Siri Pettersen, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren (de båda sistnämnda har skrivit böckerna om Engelsfors) och pratar kring "När verken får ett eget liv". Författarna har en enorm skara fans som skriver vidare/skriver om deras historier eller gör egna bilder baserade på dem. Det kallas fanfiction och fanart och författarna var alla extremt stolta och glada över detta fenomen.
Här har vi Mats Strandberg och Laini Taylor igen (viss stalkervarning på detta va?) på Crime scene där de talade om "Mord och magi", och Mats bok Färjan och Lainis bokserie Önskemånglarens dotter. De menar att genom att skriva om det övernaturliga ges möjligheter att spränga yttervärldens gränser fast på låtsas, ingenting är omöjligt.

måndag 19 oktober 2015

Läsfrämjande arbete

En annan av bokmässans programpunkter på "Ung Scen" var "Läsfrämjande kräver tyvärr lite läsning också" med före detta läsambassadören och författaren Johanna Lindbäck och författaren Lisa Bjärbo. Deras framträdande handlade om författarbesök som en del av skolors läsfrämjande arbete. De båda besöker massor av skolor runtom i landet många, många gånger per år så de vet verkligen vad de pratar om. Lindbäck har dessutom arbetat som lärare.

De menar att om skolan vill hålla ett författarbesök i ett läsfrämjande syfte måste klassen och läraren vara väl förberedd inför besöket och fortsätta jobba med boken efteråt också. Annars blir det "bara" ett trevlig besök. Eleverna bör ha läst boken/böckerna samt funderat/skrivit frågor/på annat sätt analyserat storyn innan och fortsätta med det efteråt. Så receptet är alltså noggranna förberedelser och arbete efteråt! Väldigt givande framträdande och ett kvitto på att vi gör rätt i arbete med Arkans böcker och besök!