fredag 15 januari 2016

Boktipset v.3 - Rörelsen


 Rörelsen: den andra platsen av John Ajvide Lindqvist
Jag har sagt det förut, men här kommer det igen: Ajvide Lindqvist är en av mina favoritförfattare. Rörelsen är en prequel till Himmelstrand. Det betyder att boken kom efteråt men handlingen utspelar sig innan den i Himmelstrand. Boken är också något av en självbiografi, men jag hoppas då verkligen att Ajvide Lindqvist hittat på det mesta!

1985 flyttar John Lindqvist in i ett trångt, mörkt gårdshus nära Brunkebergstunneln. Han försöker försörja sig på sitt trolleri blandat med snatteri (true story). Snart upptäcker han att det finns något i ett låst rum i tvättstugan, något som låter oss färdas till den andra platsen och besannar våra drömmar. Det kostar bara lite, lite blod… Vi får även veta vem som mördade Olof Palme! Som allt annat Ajvide skrivit är det klockrena personbeskrivningar, läskigt och rätt sjukt. Rekommenderas till fans av skräck, trolleri samt konspirationsteoretiker…
/Annika


torsdag 14 januari 2016

Böckerna om Siri Bergman

Camilla Grebe och Åsa Träff har skrivit fem böcker om Siri Bergman, psykolog och senare i böckerna psykolog i polisens gärningsmannaprofilgrupp. Bra och spännande böcker. Finns att låna i HelGe.


Lite från baksidestext:
Siri är psykolog och psykoterapeut. Till hennes praktik på Södermalm kommer alla sorters människor. De hänger av sig kappan, tar några klunkar vatten och berättar om sina djupaste rädslor och mörkaste hemligheter. Men Siri bär också på en smärta. Hon är änka sedan hennes man omkom för ett år sedan, och i skärgårdsstugan som skulle blivit deras drömhem känner hon sig alltmer ensam och rädd.

Så hittas en av hennes patienter död i vattnet utanför hennes hem. Polisen finner ett självmordsbrev där flickan tackar Siri för att ha hjälpt henne inse hur meningslöst livet är. Siris värld rasar samman. Är hon verkligen så dålig på sitt jobb? Eller finns det en annan förklaring?

Siri börjar få en otäck, smygande känsla av att någon förföljer henne. Att någon därute i mörkret utanför stugan vill henne illa.

1. Någon sorts frid
2. Bittrare än döden
3. Innan du dog
4. Mannen utan hjärta
5. Eld och djupa vatten
Absolut bladvändare alla fem.
/Birgitta