fredag 20 januari 2017

Nya lättlästa böcker

"Fågelflickan", av Johanna Nilsson, handlar om en tjej, Minna, som drabbats av anorexi. Hon och hennes bästa vän tänkte gå ner fem kilo var. Vännen, Lisa, gav rätt snart upp, men Minna gick ner de där fem kilona hur snabbt som helst...och fortsatte gå ner i vikt. Snart är hon mager och benig och mår sämre och sämre. Det värsta är att Minna märker att hennes lillebror, som beundrar sin syster, börjar ta efter.


"Jag vill inte" av Christina Wahldén handlar om våldtäkt i ett parförhållande. Är det våldtäkt när man har ett förhållande med förövaren? Kan man anmäla sin kille? Dina vet inte. Men Emma, Dinas vän vet: Hon måste anmäla sin pojkvän. Detta är inte ok på något sätt!

Fadimedagarna

Nu har vi ordnat med ett bok- och informationsbord i anslutning till Fadimedagarna. Välkomna in! Fadime Sahindal 1975-2002


Pussel till tusen!

Ännu ett 500-bitarspussel har lagts av våra elever! Nu fortsätter vi med ett 1000-bitarspussel, lycka till :)tisdag 17 januari 2017

Veckans boktips

”De vilda Vasarna” av Herman Lindqvist
På bokmässan var jag och lyssnade på författaren och han pratade om denna bok. Herman vill ta fram kvinnorna i historien, som oftast inte får mycket plats. I den här boken är kvinnorna med.
Lite från baksidestexten: När Gustav Eriksson blev vald till riksföreståndare 1521 var han ensam och utblottad – hans släktingar hade avrättats i Stockholms blodbad och deras tillgångar hade tagits i beslag. Men han kom från en släkt som var van att ha inflytande och han tog sig till tronen med hjälp av lögn och bedrägeri, girighet och stor brutalitet.
Idag är alla Europas kungahus släkt med Gustav Vasa, även drottning Elisabeth av England och prins Oscar Olof av Sverige. I Sverige kan tiotusentals svenskar räkna släktskap med Vasaätten.
/Birgitta

Aktuellt på biblioteket

Vi kommer att ha en utställning i samband med Fadimedagarna 19-21. Dessa dagar är till minne av Fadime Sahindal och andra flickor/kvinnor som hedersmördats. Utställningen kommer att pågå ungefär en vecka.
Fredag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag och detta vill vi uppmärksamma. Vi har ställt fram böcker som handlar om utrotningen av judar, romer och homosexuella under andra världskriget, samt böcker relaterade till andra världskriget generellt.